среда, 21. септембар 2016.

Kriminalno zatiranje i unistavanje kulturnog-istorijskog nasledja u Novom Sadu

Kriminalno zatiranje i unistavanje kulturnog-istorijskog nasledja u Novom Sadu


Galensov soliter će se graditi na ostacima najstarijeg naselja u Novom Sadu

Arheolozi su na mestu gde će nići 13-spratni Galensov soliter, kod Glavne pošte, pronašli tragove najstarijeg naselja na području Novog Sada iz perioda od pre 3.000 godina, saznaje 021.rs.Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Dušanka Veselinov je potvrdila da su tokom zaštitarsko-arheoloških istraživanja prvi put pronašli ostatke "naselja iz perioda poznog bronzanog i ranog gvozdenog doba". Ona je za 021.rs navela da su u centru grada 1991. godine ispod zgrade Matice srpske nađeni tragovi iz tog praistorijskog perioda, ali da su sada ispod ostataka nekadašnjeg Jermenskog groblja pronađeni baš tragovi naselja.
Ovim otkrićem još jednom je potvđen kontituitet neprestanog boravka i života ljudi na području Novog Sada od nekoliko hiljada godina.
"Mi smo našli naseobinske nalaze i to je sjajno. Lokalitet je višeslojni i bez obzira što je groblje gde se poremete slojevi zbog kopanja grobnica, imali smo sreće jer smo uspeli da potvrdimo kontinuitet naseljavanja u Novom Sadu u praistoriji, antici i srednjem veku", kaže Veselinov.
U izjavi za 021.rs Dušanka Veselinov kaže da su i očekivali da će pronaći tragove iz prošlosti na mestu gde će Galens graditi soliter, jer se tu nekada nalazila Jermenska crkva sa grobljem. Naime, arheolozi su još 2008. i 2010. godine neposredno pored, na prostoru koji je služio kao parking, pronašli tragove iz kasnog antičkog perioda, odnosno II, III i IV veka.
Nakon što je nedavno Galens srušio zgradu Komunalne banke i raskopao plac, arheolozi su i tu uspeli da zavire, pa su tokom jula ispitali površinu od 250 kvadrata. Pored već pomenutih nalaza iz praistorije, pronađeno je 18 zidanih dobro očuvanih grobnica. Takođe, nađen je veliki broj zemljanih raka i ostaci 81 pokojnika.
Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi da je ovo nalazište u celosti istraženo i dokumentovano, da sve imaju sačuvano u tekstualnoj i foto formi. Ipak, ne mogu da kažu šta će biti sa onim što je ostalo, odnosno da li će biti zabetonirano ili porušeno tokom gradnje Galensovog solitera.
"O tome šta će biti ne mogu da govorim, jer su to ostaci Jermenske porte i to je istorijsko nasleđe Grada. Opet, Grad je odlučio da se na tom prostoru zida objekat i arheolozi su obavili svoj posao", navela je Veselinov.
Tragove arheoloških iskopavanja Novosađani trenutno ne mogu da vide jer su zaštićeni ogradom gradilišta budućeg solitera
Podsetimo da ovo nije prvi put da arheolozi u Novom Sadu nalaze važne iskopine.Uprkos tome, lokalne vlasti nikada ništa značajnije nisu preduzele da se ovi jedinstveni nalazi zaštite i iskoriste eventualno kao turistička atrakcija. Epilog je do sada uglavnom bio isti: samo dođu bageri i druge mašine koje sve poruše ili zabetoniraju.

Најлакши начин до зараде на интернету икада:

Нема коментара:

Постави коментар