субота, 3. септембар 2016.

Геноцид над Македонцима у Беломорској (Егејској) Македонији


Списак стрељаних Македонаца из Беломорске Македоније-село Четирок (данас Месопотамија),од стране Грчке монархистичке армије у периоду 1940-1950.године,има преко 30 житеља.
Село је до пре 1912. године било 100% Словенско (888 становника) док нису доведени колонисти из Турске па тако у периоду 1940-1950. године имамо у просеку 1400 житеља од којих 684 говоре домаћи Македонски Словенски дијалекат Беломорске а остатак свој језик из Турске и Грчки.




Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Nekropola stara oko 4.000 godina

Ekipa stručnjaka Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i Filozofskog fakulteta iz Beograda pronašla je nedaleko od Vranja nekropolu iz ranog bronzanog doba

EKIPA stručnjaka Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i Filozofskog fakulteta iz Beograda pronašla je nedaleko od Vranja nekropolu iz ranog bronzanog doba.

Ovu nekropolu, koja je za nauku izuzetno vredno otkriće, beogradski arheolozi su pronašli na lokalitetu „Manište“ u selu Ranutovac, tri kilometra severno od Vranja, na trasi Koridora 10.

Aleksandar Bulatović, koordinator Projekta zaštitnih arheoloških istraživanja na Koridoru 10, kaže da je to po mnogo čemu jedinstvena nekropola u kojoj su pohranjivani ostaci pokojnika spaljeni na lomači.

- Pronađena nekropola je iz ranog bronzanog doba, dakle prema prvim procenamama iz perioda između 2000. i 1800. godine pre naše ere, a značajna je po tome što je jedina u potpunosti očuvana nekropola iz tog perioda na teritoriji centralnog Balkana - rekao je Bulatović.

Bulatović je objasnio da je ova nekropola za sada najstarije i najznačajnije otkriće na celoj trasi Koridora 10, zbog čega je ovo, naučnim jezikom rečeno, veliko i vrlo bitno arheološko nalazište u Srbiji.

- Na istom lokalitetu pronašli smo više predmeta od keramike, dosta neobičnog izgleda za ovo područje i nekoliko posuda kojima se do sada nije znala namena - rekao je Bulatović.

Sav pronađeni arheološki materijal se obrađuje u Narodnom muzeju u Vranju, gde će biti izložen po završetku radova koji se privode kraju.

Na Koridoru 10, od sela Grabovnice kod Leskovca, do Preševa i granice sa Makedonijom, registrovana su 33 arheološka lokaliteta, od kojih je pet još neistraženo.


Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Превод писма са Диска од острва Фестос

Превод Петра Ковара који је незапажено прошао у Србији по узору на Антонина Хорака користио је српскохрватски речник за превод фетског диска, речника који садржи највише речи од свих словеских језика.
У разговору П Ковар чита и објашњава превод фестског диска;




FIRST PERSUASIVE TRANSLATION OF THE PHAISTOS DISC, made by Ing. Petr Kovar.

Ing. Petr Kovar, who devoted last 20 years to the issue of the oldest script, was fellow worker of A. Horak. He documented ancient inscriptions on the territory of Moravia during last years.
I have to stress that in the case of the Phaistos Disc, there is not a single word to be officially deciphered. There is not an alternative standing against the translation of Mr. Kovar -- we can discuss several points, places where signs are hard to read, but most of the text still remains to be clearly readable.
Language of the inscription, being 3600 years old, is so close to ours that we would be soon able, on an elementary level, using simple words, to speak with the author. Any SLAV is able to read the disc himself, after a short period of training.-

Последња реченица-Сваки словен је у стању да сам чита текст са диска након краћег периода обуке ! -

Фестоски диск - http://sr.wikipedia.org/sr/Фестски_диск 




Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Призор из Илијаде


Призор из Илијаде,лево је Менелај(Менелам) а десно Хектор(Ектор).Занимљив Менелајев штит,као и симбол лево од њега,ту су и свастике,такође и неки војник који лежи рањен испод Менелаја има исти штит као Менелај.



Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Најстарији урбанистички план на свету 


ТРСТЕНИК – Најстарији урбанистички план на свету, који датира од пре 8.000 година пронађен је на археолошком локалитету код брда Мали Благотин, 26 километара од Трстеника. У овом ранонеолитском насељу чувени српски археолог др Светозар Станковић (1948-1996) пронашао је тај план прецизно угравиран на зрну пшенице!

Драгоцена житарица тренутно се налази у Народном универзитету у Трстенику, одакле саколегама из Туристичке организације покушавају да поново заинтересују јавност за вредно налазиште које сведочи о првим пољопривредницима на Балкану. По смрти др Станковића, нажалост, истраживања стручњака Филозофског факултета у Београду у сарадњи са институцијама у Трстенику и у Крушевцу деведесетих година практично су заборављена.

Само неколико сати пре него што сам случајно пронашао то зрно пшенице, своје цртаче замолио сам да ураде кроки – приказ целог насеља и светилишта Благотин – испричао је својевремено др Светозар Станковић. – Догодило се да на маленој житарици јасно видим урезан исти приказ! Имао је основе храма и друге објекте.

Др Станковић је био убеђен да је реч о најстаријем урбанистичком плану на свету, позивајући се на чињеницу да је до тада за најстарији важио план Ура (Месопотамија), чија се старина процењивала на око 6.000 година. Благотинско зрно помера ову границу за 2.000 година!
НАСЛЕЂЕ ВРЕДНО налазиште сачували су добрим делом аутори документарне серије јавног сервиса „Благотин, град добрих људи“ (1993). Др Хескел Гринберг са канадског универзитета у Винипегу, који је блиско сарађивао са др Светозаром Станковићем, посведочио је да је благотинско налазиште револуционарно, јер је управо код Трстеника створено семе европске пољопривреде северно од Медитерана.

Радимо на томе да поново у жижу најпре научне, а потом и шире јавности ставимо комплетан локалитет – износи Јелена Вукчевић, историчарка са Народног универзитета. – У самом Благотину истражен је само део насеља (неких 300 квадрата) од претпостављених шест хектара, а већ покретни налази сведоче о значају. Део благотинске збирке чува се у Београду и покушаћемо да оно што се може у договору са стручњацима вратимо у Трстеник.

Благотин су основали припадници старчевачке културе, односно њене најстарије фазе – протостарчево, крајем седмог и почетком шестог миленијума п.н.е. У Благотину који је представљао јединствено стамбено, плански уређено, економско насеље са улицама и храмом на централном тргу, али је био и религијски центар, живело је око 100 породица, пре свега пољопривредника.

Права је штета што данас нико не свраћа на налазиште, а у најгоре време санкција ту је врвело од научника, јер је Станковић довео и колеге из света – присећа се за „Новости“ Жика Џекић, секретар МЗ Пољна, у чијем се атару налази јединствен локалитет.

На локалитету је нађено невероватних 16.000 фрагмената керамике, фигуре, мање богиње, глинени модели зрна пшеница, која указују да је благотински ратар веровао да су она божанског порекла. Откривено је седам полуземуница око трга, где је посебно светилиште са богињом плодности и богињом земље. Нађене су и алатке, садилице, мотике, рала од јелењег рога. На основу ископаних статичних делова жрвњева, закључено је да су Благотинци правили брашно! Открића из деведесетих година тако су указивала и на прву производњу хлеба на свету!




Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Зевсова одећа је украшена крстовима са 4 оцила.

Цртеж са једне античке вазе која се налази у музеју у Лувру.
Атина се рађа из Зевсове главе,то посматра Посејдон.
Зевсова одећа је украшена крстовима са 4 оцила.




Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Богиња Лиса

Лиса је богиња беснила,тера псе Актаиона да растргну њиховог господара.Она је приказана као Тракијски ловац,слична је Бендису,са лисичијом капом,кратком сукњом и prslukom

Античка ваза на којој је приказана богиња Лиса се чува у музеју ликовних уметности,Бостон,Масачусетс,САД и потиче из периода 440 г.п.н.е.


Оно што је овде занимљиво јесте име ове богиње
-Лиса- и на глави носу лисичију капу  
У народу су је звали -лута- јер преноси беснило
Богња Лиса са лисичијом капом,богиња беснила а звали су је 
-лута- што је у ствари -љута,љут,бесан,беснило,љутило-
Мислим да нема дилеме око порекла ове Богиње





Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Опанак

Опанак је за разлику од Шајкаче много старији.
Предмет направљен по угледу опанак,из Мале Азије,процењује се да потиче из времена 1.900 година пре Христа.
Изложба у Месопотамијском музеју уметности.






Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Печат српског кнеза Стројимира



Србија добила доказ постојања своје државе из деветог века Печат српског кнеза Стројимира

Министарство културе купило је печат, који је доказ о постојању српске државе померио за три столећа уназад, за скоро 20.000 евра, на аукцији у Минхену 11. јула 2006.

БЕОГРАД - Србија је добила “ново” најстарије обележје своје државности – печат српског кнеза Стројимира из деветог века, који је доказ о постојању српске државе померио за три столећа уназад.Министарство културе купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра, на аукцији у Минхену 11. јула. За постојање овог вредног предмета, за који нико из Србије није знао ни да постоји и који је био у приватном власништву, наши колекционари сазнали су од својих руских колега.

Иначе, најстарија материјална сведочанства, која Србија поседује и која сведоче о њеној државности, била су документа остала од владара из лозе Немањића, која датирају из дванаестог века.

- Имали смо потешкоћа да дођемо до овог најстаријег сачуваног обележја српске државности. Каталошка цена печата најпре је била 6.500 евра. Међутим, Бугари, којима је из историјских разлога овај печат веома значајан, понудили су 15.000 евра да тај предмет уопште не буде на аукцији тога дана. Срећом, наш конзулат из Минхена издејствовао је да тако не буде и купили смо печат за 16.000 евра. Урачунавањем провизије аукцијске куће, која је посредовала, долазак до овог значајног предмета за нашу историју и културу коштао нас је скоро 20.000 евра. То је мала цена ако имамо у виду колики значај има овај печат за српску историју – каже за Глас министар културе Драган Којадиновић.

Нашој јавности ће за неколико дана бити приказан овај печат и објашњен његов историјски и културни значај.

- Волео бих да представљању присуствују и председник и премијер Борис Тадић и Војислав Коштуница и шеф дипломатије Вук Драшковић. Печат ћемо чувати у Историјском музеју Србије, који ће бити премештен у Влајковићеву улицу – објашњава Којадиновић.
Др Ђорђе Јанковић, председник Српског археолошког друштва и шеф Катедре за националну археологију Средњег века Филозофског факултета у Београду, у материјалу који је послат премијеру Србије, објашњава да је кнез Стројимир био син српског кнеза Властимира, који је владао средином деветог века, и један од тројице браће који су поделили Србију и њоме владали. Стројимира и брата Гојника, затим је протерао у Бугарску најстарији брат Мутимир, који је владао Србијом до 892. године. Кнез Стројимир је и директни потомак кнеза који је око 610-640 године предводио Србе у сеоби из такозване беле Србије, односно данашње Пољске, Словачке и Украјине. Такође, он је био и деда кнеза Часлава, који је владао Србијом од 927. до после 950. године.

“Дакле, кнез-власник овог печата је припадао најстаријој познатој династији српских владара. Није искључено да од исте династије потичу и потоње династије Војиславића, великих жупана, па и самих Немањића”, пише у објашњењу које је прослеђено Коштуници.

ДЕЛО РОМЕЈСКИХ ЗЛАТАРА ИЗ АТИНЕ, СОЛУНА ИЛИ ЦАРИГРАДА

Професор Јанковић објашњава и да су печат, вероватно, сачинили Ромејски златари из Атине, Солуна или Цариграда, што сведочи о политичким везама Србије са Царством, које су биле важне због сукоба с Бугарима. Постојање печата доказује да је српски кнез имао придворску канцеларију, архив и администрацију која прати државу. Кнез је, очигледно, био хришћанин, као и његови преци.
“Дакле, овај печат је једнак открићу рукописа деветог века (а нема их сачуваних пре 12. века) или сведочанству о држави (као неки натпис у камену, какви су код Словена познати само код Хрвата и Срба, писани латински)”, закључује професор Јанковић.

Печат кнеза Стројимира је златан, тежине 15,64 грама, висок је 1, 9 центиметара, купастог облика и са алком на врху.






Најлакши начин до зараде на интернету икада: