среда, 21. септембар 2016.

Фојнички грбовник,зборник Илирске хералдике


Фојнички грбовник,најпознатији,али за већину и не толико познат,зборник грбова Илирске хералдике,који је један од најважнијих и најстаријих писаних и сликовних докумената али и најзапостављенији документ јужних Словена којем се службено подваљује настанак крајем 17.века.То су срећом само претпоставке и нагађања режимских историчара којима не одговара сама старост грбовника јер доказује да је 1340.године (Када је и грбовник написан) кориштено Илирско име и да су Илири и јужни Словени једно те исто.Али ту смета и одвојено Босанско и Српско владање,неким Хрватима што их ставља под владавину Немањића,што су грбови Далмације и Славоније одвојени од Хрватске,Бошњацима смета Немањићка власт,Македонцима и Бугарима што су се нашли и они у склопу Илирског царства,Шиптарима што је ту наш Ђурађ Кастриот Српски племић и што су јужни Словени Илири.А некима највише смета штот је грб сложен од грбова 9 јужнословенских земаља:Далмације,Србије,Рашке,Босне,Хрватске,Славоније,Приморја,Бугарске и Македоније и две владарске куће,Немањићи и Котроманићи,као и грб саме Илирије као наше земље и тиме наша заједничка прошлост.Што потврђује да су дубровачки историчари,као Мавро Орбини,имали овај грбовник на увид и да нису творци овог грбовника због Илирских идеја како се подваљује.Запитајмо се ко би 200 година након пада Босне кренуо правити заједнички грбовник палог царства и краљевина те палог и несталог племства.

За Енглеског археолога Артура Еванса (1851.-1941.) овај се грбовник не доводи у питање и врло је важан,он у својој књизи "Through Bosnia and the Herzegóvina on foot during the insurrection, August and September 1875; with an historical review of Bosnia and a glimpse at the Croats, Slavonians, and the ancient republic of Ragusa“
пише да је овај грбовник "можда најинтересантнија старина читаве Босне".Такође Еванс у својим осталим делима јужнословенске земље и јужне Словене назива Илирима,као у делу из 1878.године
“ Illyrian letters: a revised selection of correspondence from the llllyrian provinces of Bosnia, Herzegdvina, Montenegro, Albania, Dalmatia, Croatia and Slavonia during the troubled year 1877“
или у делима из 1883. и 1885. године “ Antiquarian researches in Illyricum.“

1340.година,Илирско име за све јужне Словене у народном документу,и година 1885. Илирско име за јужне Словене,по Сир Артуру Евансу,једном од најважнијих британских археолога,а да не спомињемо исте тврдње о Словенству Илира од јужнословенских старих историчара,књижевника,песника и хроничара од 14.до 19.века.

Грбовник адржи укупно 139 грбова. Грбовник је написао поп Станко Рубчић 1340. у част цара Душана,име је добио по фрањевачком манастиру у Фојници где је чуван до проналаска.Фојнички грбовник почиње "Списком грбова племенитих обитељих илирских по реду словах извагјени из старинских књигах фојничких." Тај списак по азбучном реду обухвата пет страна на којима су пописане тадашње племићке породице. Након тога следи слика Богородице, заштитнице Илира и босанског краљевства, а затим и приказ заштитника куће Немањића - свете браће Козме и Дамјана. На следећој страници се налази оригинални наслов Фојничког грбовника: "Списак грбова племенитих обитељих илирских по реду словах извагјени из старинских књигах фојничких", заједно са фрањевачком потврдом. После тога следи слика Светог Јеронима, заштитника Илира, и, на посебном листу, заједнички грб сложен од грбова 9 словенских земаља.
На страни са насловом књиге дописана је накнадна потврда, коју је 8. јула 1800. године у Краљевој Сутјесци дописао бискуп и апостолски викар фра Грга Илић. Потврда је писана латинским језиком а потврђује се да се овај грбовник у Фрањевачком самостану у Фојници брижно чува од памтивека, наиме од заузећа босанског каљевства.

На слици је грб Српског царства цара Душана из грбовника које се у њему назива Илирско царствоНајлакши начин до зараде на интернету икада:

Нема коментара:

Постави коментар