уторак, 6. септембар 2016.

Вековна исламизација и асимилација у Шиптаре,нису успеле однародити Србе из Скадра ни до пре 100 година.



Мало позната чињеница ! 
Вековна исламизација и асимилација у Шиптаре,нису успеле однародити Србе из Скадра ни до пре 100 година.Па је тако Српско становништво исламске вероисповести у Скадру,одржало митинг на којем се изјаснило да жели припајање и предају града братској Црногорској војсци.Година 1912.






Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Topljenje metala, prvi put u istoriji čovečanstva, počelo je u ataru sela Veliko Laole kod Petrovca na Mlavi, na lokalitetu Belovode, 5.400 godina pre nove ere.





Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Загребачка ланена књига 



Загребачка ланена књига (лат. Liber linteus Zagrebiensis) је рукопис са најдужим сачуваним текстом етрурског језика.

Платно са око 1.130 речи сачувано је у пет накнадно изрезаних трака којима је била омотана египатска мумија. Дужина целе књиге износи око 340 cm, а ширина најшире траке је 35 cm. Текст је распоређен у 12 колона са различитим бројем редова (26-36). Претпоставља се да садржи низ обредних прописа везаних уз верске ритуале старих Етрураца. Како је етрурски језик још увек слабо познат, досад је познато значење само појединих речи које помињу жртвене дарове и датуме појединих светковина. Ови повоји са натписом отварају јасну могућност постојања јаких комуникација између древних Етрурије и Египта.
Транслитерација дела текста (9. колона):

vacl vinum śantiśtś celi pen trytym
θi θapneśtś trytanaśa hanθin celi
tyr hetym vinym θic vacl heχz etnam
iχ matam cnticn θsepen teśamitn
murce θi nunθen etnam θi tryθ etnam
hanθin etnam celycn etnam aθumitn
peθereni eslem zaθrum mur in velθineś
cilθś vacl ara θui useti catneti slapiχyn
slapinaś favin yfli spyrta eisna hinθy
cla θesns


Најлакши начин до зараде на интернету икада:





На данашњи дан савезничке бомбе сравниле Лесковац са земљом





Савезничко бомбардовање Лесковца почетком септембра 1944. године је део операције „Ратвик“ односно, “Недеља пацова”, коју су извели савезничко ваздухопловство и додељене јединице НОВЈ, са циљем да се униште виталне комуникације за повлачење немачких јединица (групе армија „Е“)


Разорно бомбардовање изведено је са око 28 америчких бомбардера «Б 29» у пратњи 20 ловаца. Тога дана на Лесковац је бачено 69 тона бомби.
Бомбардовање је започело око 12 часова, 6. септембра 1944. године (на дан рођења Краља Петра II)
Будући да је био рођендан Краља Петра, у Лесковцу је било много света. Број жртава, у Лесковцу је тада било око 28000 становника, (погинули и рањени), никад тачно није утврђен, а по проценама великог броја историчара креће се од 4000—7000.


Уништено је неколико квартова, порушено и уништено 1840 објеката (централно језгро града, Соколски дом, хотели..)
Према партизанским извештајима погинуло је 1000 грађана, 500 Немаца, 200 четника, 300 добровољаца.
Према четничким изворима 2000 мртвих и велики број рањених Лесковчана.
Постоје веродостојна документа која упућују на закључак да је лично Коча Поповић планирао бомбардовање Лесковаца и других градова јужне Србије, заједно са генералом Фицрој Меклејном. Меклејн се састао са Кочом Поповићем на планини Радан. Сумњу у сврсисходност ове акције, изнео је и сам генерал Фицрој Маклејн који је са оближњег брежуљка посматрао акцију.
Дошло се такође и до записа да је Коча Поповић тражио само бомбардовање рубних делова града, фабрике штофа и гуме. У рушевинама је, међутим, остао цео град.
Извор: srb.news-front 





Најлакши начин до зараде на интернету икада: