среда, 05. октобар 2016.

Манастир Чокешина,поприште боја између српских устаника браће Недић и турске војскеМанастир Чокешина, недалеко од Лознице, било је поприште боја између српских устаника предвођених браћом Недић и турске војске, која се одиграла 28. априла 1804. године. У историји, а према записима Леополда Ранкеа ова битка је позната и као српски Термопил, због бројчаног стања обе стране. Српских хајдука је било тачно 303, док је са супротне стране према народном предању било 7000 Турака. Бојем на Чокешини босанским Турцима је онемогућено да пруже помоћ опседнутом Шапцу. Сви припадници са стране Срба су изгинули, осим пар њих који су се притајили погинулима.
После пет дана избегли игуман Хаџи Константин је са мештанима и мајком браће Недић затекао ужасан призор, искасапљена тела браће Недић, спаљен манастир и девет преживелих у тешком стању који су умрли иако им је указана помоћ. Сви су сахрањени поред манастира.
Најлакши начин до зараде на интернету икада:

Српски војници муслиманске вероисповести,заклетва пред први светски рат.

Српски војници муслиманске вероисповести, полажу заклетву пред одлазак у Први светски рат.Најлакши начин до зараде на интернету икада:
Незнани јунак Ђорђе Митровић

'


ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Ђорђе Митровић, официр морнарице Краљевине Југославије, био је учесник Априлског рата 1941. године. Одбио је да се преда Немцима и Италијанима током инвазије на нашу земљу. Преузео је команду над подморницом имена Небојша, па је преко Грчке отпловио у Египат. Након 10 дана борби и пловидбе, успешно је упловио у Александрију 27. априла 1941. године и дао се на распологању савезничким трупама.
Најлакши начин до зараде на интернету икада:
Нишка тврђава у првој половини 20. века

Најлакши начин до зараде на интернету икада:
Иво Андрић о последицама дуготрајног робовање и рђаве управа"Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватање једног народа да здрав разум и прав суд њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере. Такав поремећен народ не може више да разликује не само добро од зла, него и своју сопствену корист од очигледне штете." Иво Андрић
Најлакши начин до зараде на интернету икада:
Српски војници прелазе Колубару преко импровизованог мостаСрпски војници прелазе Колубару преко импровизованог моста, током Колубарске битке. Ова битка представља најзначајнију борбу између Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату. Вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту широком око 200 километара. Српска војска под командом генерала Живојина Мишића, однела победу у бици када су сви очекивали капитулацију Србије. Из тоталне дефанзиве, где се војска повлачила данима, дошло је до преокрета. Генерал је дао војницима пар дана да се одморе, скупе снагу и веру у победу. То се и десило, долази до тоталног обрта, српска војска креће у противнапад на далеко бројнијег противника и успева да га потуче и протера. Од укупног броја војника које је Србија имала на почетку битке ( 270 000 ) из строја је током битке избачено око 160 000. Модел борбе војске Живојина Мишића, постао је предмет изучавања на бројним војним катедрама широм света, те се тако о њему дискутује на Вест Поинту ( САД ), Сан Сиру ( Француска ) и Фрунзеу ( Русија ).
Најлакши начин до зараде на интернету икада: