петак, 2. септембар 2016.

Фалсификat Шефикa Бешлагића

Како је Шефик Бешлагић (1908.-1990.) у својој књизи о стећцима фалсификовао Илирску кацигу на ратнику која је исклесана на стећку,некропола Гвозно поље,приказавши је као ореол свеца.
Има ли икаквог смисла да се на стећку налази светац са мачем у руци који држи коња и жена са човеком који кроти коња мало дање од њега ? На рељефу се јасно види да се не ради о ореолу око неког светог човека или ратника,нити је ту отпао камен па сад изгледа као Илирска кацига,него је то јасно исклесана Илирска кацига.Ради се о Илирској кациги из 6.века пне. и Илирском ратнику који кроти коња,и који носи ту исту кацигу,а све то на мегалитском стећку тежине 5 тона,који је постављен са осталим стећцима на илирској гробној хумци - громили,а већина некропола стећака је постављена на илирске хумке.



Докле ће археолози правити од народа овце путем оваквих фалсификата или фалсификата да су стећци само средњевековни споменици а заправо код нас постоји континуитет постављања стећака и хумки од 15.века пне. до новог века,и тачно се види који су стећци млађи а који старији,млађи су мање тежине и боље су очувани док су антички мегалитски стећци захваћени зубом времена и види се да су стари,и правилом што су грађевине старије то су мегалитскије.Од античких стећака од 15 до 32. тоне до нововековних камених плоча,од Илирских громила до средњевековних громила и задњих гробних громила које су се на неким местима радиле до 60-их година прошлог века.


Најлакши начин до зараде на интернету икада:





Нема коментара:

Постави коментар