четвртак, 01. септембар 2016.

Француски замак са огромном таписеријом посвећеној Косовском боју,старој 500 година!

 Замак Шенонсо,у Француском оригиналу "Château de Chenonceau", налази се у близини истоименог села у департману Ендр и Лоара у централној Француској,у долини реке Лоаре,и смештен је дословно изнад њене притоке-реке Шер.После Версаја,ово је најпосећенији дворац у Француској,па га тако годишње посети око 800.000 туриста.

У архитектонском смислу,мешавина је касноготичког стила и ране ренесансе,отворен је за јавност заједно са својим баштама.Класификован је од стране Француског министарства културе као историјски споменик већ скоро 200 година.

Због тога што су жене одиграле кључну улогу у његовом настанку,развитку и у његовој историји уопште,често се назива и "дамски дворац"

Његова магична лепота и чињеница да се налази изнад реке,није једини разлог због којег га спомињемо.Наиме,испред собе Катарине Медичи на првом спрату,налази се фламанска таписерија џиновских пропорција на којој је приказан Косовски бој.

Ово уметничко дело одраз је дубоких психолошких и културних веза Срба и Европе,с обзиром да је Француска краљевска кућа наручила баснословно скупу таписерију са Српским мотивом,док је кустос замка изјавио поводом тога,да је Косовска битка најважнија битка у средњем веку у Европи.

 Статуа Српског витеза: 


 

Замак Шенонсо:

Приказ Косовског боја из истог замка:

zabranjena istorija


Најлакши начин до зараде на интернету икада:
Нема коментара:

Постави коментар