четвртак, 01. септембар 2016.

Мозаици стари 1.700 година најзад пред очима јавности!

Аутор текста Б.Јовановић,извор Јужне вести


Зато што је скоро 1000 квадрата античких мозаика из летње резиденције цара Константина коначно доступно јавности,археолошко налазиште "Медијана" тренутно се сматра јединственим местом у Србији.На рестаурацији и конзервацији ових ископина ради се 5 година.После 80 година истраживања "Медијана" је први археолошки локалитет на коме је изложено више од 800 квадрата мозаика старих 1700 година.Овако нешто није могуће видети нигде у Србији,каже директорка нишког Завода за заштиту споменика културе-Елена Васић Петровић.Она додаје да се нада да ће министарство културе схватити колика је вредност "Медијане".

"Вероватно онда када министар буде дошао и видео на лицу места шта је заправо потребно завршити на "Медијани" и који је разлог свему томе,да ће помоћи да се доврши улазни део заштитне конструкције и да се уради пројекат завршне презентације који ће моћи да усмерава посетиоце.Министар је иначе био позван на отварање али није дошао" каже Васић Петровић.

Конзерватор-рестауратор који ради на локалитету од 2011.године,Немања Смичиклас,каже да је "Медијану" република на крају "препознала као нешто што мора да се заврши".Додаје да је највећи проблем археолошких налазишта и у свету и код нас,то што су се много више радила истраживања од конзервација.
"Када нешто извадите из земље после неколико хиљада или стотина година,то веома брзо пропада.Много тога није конзервирано,тако да нам је то сада приоритет.Раде се истраживања где је неопходно и то ће бити нека тенденција и наредних година док главницу онога што смо већ пронашли не будемо имали сачувано" каже Смичиклас.


Он напомиње и да је за развој налазишта као што је "Медијана" у туристичком смислу врло важно и какав је став локалне власти.
"Пресудан је менаџмент,то је једино што може да се каже.По мом мишљењу "Медијана" је много значајнија и више тога може да се покаже од Виминацијума.Међутим,менаџмент "Виминацијума" је много бољи и они то знају много боље да,што би се рекло "продају" него што се овде "Медијана" експлоатише".

Да би "Медијана" била у потпуност извршена,остало је да се уради и највећи пројекат Перистила.Како кажу у заводу за заштиту споменика,ове године ће бити урађена детаљна испитивања,а за следећу годину почеће са конзервацијом.
Подсетимо,иако је требало да си радови у летњој резиденцији цара Константина буду окончани још 2013.године,због недостатка новца то није било могуће.
Тако је у години обележавања јубилеја од доношења Миланског едикта,"Медијана" била ипак затворена за туристе.Радно време локалитета је од уторка до петка,од 11 до 18 стати а суботом и недељом од 10 до 15 сати.Понедељком Медијана неће радити.


 

 
Најлакши начин до зараде на интернету икада:

Нема коментара:

Постави коментар