субота, 03. септембар 2016.

Nekropola stara oko 4.000 godina

Ekipa stručnjaka Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i Filozofskog fakulteta iz Beograda pronašla je nedaleko od Vranja nekropolu iz ranog bronzanog doba

EKIPA stručnjaka Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i Filozofskog fakulteta iz Beograda pronašla je nedaleko od Vranja nekropolu iz ranog bronzanog doba.

Ovu nekropolu, koja je za nauku izuzetno vredno otkriće, beogradski arheolozi su pronašli na lokalitetu „Manište“ u selu Ranutovac, tri kilometra severno od Vranja, na trasi Koridora 10.

Aleksandar Bulatović, koordinator Projekta zaštitnih arheoloških istraživanja na Koridoru 10, kaže da je to po mnogo čemu jedinstvena nekropola u kojoj su pohranjivani ostaci pokojnika spaljeni na lomači.

- Pronađena nekropola je iz ranog bronzanog doba, dakle prema prvim procenamama iz perioda između 2000. i 1800. godine pre naše ere, a značajna je po tome što je jedina u potpunosti očuvana nekropola iz tog perioda na teritoriji centralnog Balkana - rekao je Bulatović.

Bulatović je objasnio da je ova nekropola za sada najstarije i najznačajnije otkriće na celoj trasi Koridora 10, zbog čega je ovo, naučnim jezikom rečeno, veliko i vrlo bitno arheološko nalazište u Srbiji.

- Na istom lokalitetu pronašli smo više predmeta od keramike, dosta neobičnog izgleda za ovo područje i nekoliko posuda kojima se do sada nije znala namena - rekao je Bulatović.

Sav pronađeni arheološki materijal se obrađuje u Narodnom muzeju u Vranju, gde će biti izložen po završetku radova koji se privode kraju.

Na Koridoru 10, od sela Grabovnice kod Leskovca, do Preševa i granice sa Makedonijom, registrovana su 33 arheološka lokaliteta, od kojih je pet još neistraženo.


Најлакши начин до зараде на интернету икада:

Нема коментара:

Постави коментар