уторак, 29. новембар 2016.

На данашњи дан 28.новембра 1912. године у Валони




На данашњи дан 28.новембра 1912. године у Валони у кући Џемил Бега,окупили су се Шиптари из скоро свих делова Албаније а и шире,где су изгласали документ под називом "Декларација о независности" док је Исмаил Ћемали на тераси куће изашо и пред народом прогласио независност Шћиперије која је у том тренутку заузимала само територију града Валоне и нешто ширу област око њега.Овај дан се код Шиптара слави као "Дан заставе".

С обзиром на то,и с обзиром на наше досадашње знање историје можемо слободно рећи да смо итекако утврдили неке основне ствари о Шиптарима и земљи коју данас зовемо Албанијом,а које би свако требао да зна !

-Територија коју данас познајемо као Албанију,у старо време се звала Епир или Илирија.Термин Албанија је употребљен прво од страних писаца,Ромеја у 13.веку па се касније проширио код осталих.

-Шиптари на ове просторе долазе у 10.или 11.веку и нису никакви староседеоци Балкана већ дођоши и окупатори.

-Шиптари себе зову Шиптари а не Албанци,своју земљу Шћиперија а не Албанија,и ова два термина код њих нису никад била у употреби.Погрешно је именовати Шиптаре Албанцима,тај термин можемо користити искључиво и само ако именујемо скупа све становнике земље Албаније,међу којима има Срба,Македонаца,Грка,Цинцара,Влаха,Рома,Турака и Италијана.Албанац није никад била националност већ име за све становнике области,као Шумадинац,Војвођанин и слично.

-Са Шиптарима се први пут сусрећемо опширније сусрећемо када је Душан законом забранио мешање Срба и Шиптара,у то време су чували козе по брдима.

Шиптари нису учествовали у Косовском боју

-Територија Албаније је већински била насељена Илирима односно Словенима-Србима.Топонимија Албаније је већински Словенска-Српска.Грб Албаније се налази у Илирским грбовницима,као и грб породице Кастриота и Дукађина

-Скендербег је био Србин-Словен,пореклом од оца Јована и мајке Војиславе,прадеда му се звао Бранило.

-Шиптари су пореклом са Блиског истока,Евлија Челеби пише о томе,Шиптарске народне легенде говоре о томе.

-Геги и Тоски се нису разумели на матерњем језику до пре 100 година.

-Доласком Турака већина Шиптара масовно прелази на Ислам због привилегија,Шиптари су коришћени као оружје Турцима у циљу лакше контроле Балкана,Шиптари су пљачком и убиствима запосели Словенске земље.

-Призренску лигу су организовали Турци,Шиптари се никад самостално не би ујединили.

-Шиптари Тоски су масовно учествовали у рату за ослобођење Грчке,две вође револуције су били Шиптари,Колокотирнис и Одисеј,касније су били нашироко распрострањени у Грчкој морнарици,неки Грчки председници су били Шиптари.

-До пре сто година на Атици је живело 200.000 Шиптара,Атина је већински била насељена Шиптарима,док је у Епиру становништво било мешовито.

-Албанија и Косово су вештачке државе,створене захваљујући великим силама.

-Теза да су Шиптари Илири је чисто политичка и измишљена од стране Аустроугарских тзв историчара

-Срби су наобесправљенија мањина у Албанији

-Грци у јужној Албанији су асимиловани Шиптари и Власи а не Грци


Нема коментара:

Постави коментар