недеља, 30. октобар 2016.

Богиња Мајка,Велика Мајка -Земља тј Матер



Богиња Мајка,Велика Мајка -Земља тј Матер

Богиња Мајка је богиња која представља природу,материнство,плодност,стваралаштво,њено отелотворење је Земља.Било је једно од главних божанстава Винчанаца,касније и многих других,Македонаца,Пелазга,Трачана,Илира,има је у старом Риму,Индији,блиском истоку итд али је за нас битан само њен назив у античком свету Балкана и ширег подручја који је несумњиво Српски одн Словенски,погледајмо.

Земља је отелотворење Богиње Мајке па је с тим логично да је један од назива био "Земља".
-Према mythology dictionary- http://www.mythologydictionary.com/
Земља је назив за Богињу Мајку код Руса и Фригијаца,само што је код Фригијаца у протословенском облику "Земело","Семеле" одн "Земела" што највише одговара речи "Земља" код Срба или "Земла" код Македонаца.
http://www.mythologydictionary.com/russian-mythology.html#zemlya

-Према Трачкој религији,Богиња Мајка је наведена као Ζεμελα-Земела а у религији Фрижана наведена је као Ζεμελο-Земело.
У Грчкој религији она је модификована и она је смртна мајка бога Диониса који је по Херодоту био пореклом Трачанин.
-Herodotus, History, 2:49, 52, 143-146
-Strabo, Fragments, 38.
-Bernard Cook,: Zeus: A Study in Ancient Religion.
Ако даље узмемо у обзир писања Херодота да су антички Македонци били пореклом Трачани,а да се Илири од Трачана разликују једино по дијалекту језика онда можемо закључити да су сви имали слично име за Богињу Мајку,и да је ова реч и њен корен Словенског порекла.

Богиња Мајка била је врховна богиња,и сходно томе,друго наше име за њу било је "Матер" односно,просто "Мајка".
-У Грчкој и Фригији она је била богиња животиња,Грчка варијанта Богиње Мајке је Кибела,а Грци су је звали "Матер" што значи "Мајка".Грчка реч али мало сутра.То је због тога што су Грчке колоније на западу Мале Азије усвојиле овај култ из Фригије,као и име за њу без сумње.Култ Богиње Мајке код Грка настао је под утицајем и мешањем Фигијске и Минојско-Микенсе религије и култова ове богиње.

-Римљани знају Кибелу као "Магна Матер" или "Велику Мајку".Римски сенат је усвојио предлог да се култ Велике Мајке установи у Риму,тј "увезе" из Фригије као Фригијско божанство,јер су сматрали да се само на тај начин и вером у њу Картагина може победити.





Најлакши начин до зараде на интернету икада:




Нема коментара:

Постави коментар