понедељак, 12. септембар 2016.

Војислава Кастриот
Војислава Трибалда Кастриот била је Српска принцеза пореклом из области Полог у Македонији,супруга српског управника Епира Јована Браниловића Кастриота и мајка Ђурађа Кастриота Скендербега

Млетачки историчар Марин Барлети (1450—1513), у својој биографији о Скендербегу (објављеној између 1508-10) написао је да је Војиславин „отац био трибалски племић“ (лат. pater nobilissimus Triballorum princeps).Назив Трибали био је синоним за Србе у средњем веку.
Јован Музака из Шиптарске породице Музака у Италији помиње Војиславу у његовој хроници "Breve memoria de li discendenti de nostra casa Musachi" објављеној 1515.године као "Воисава Трипалда која је из племићке породице",а у наредном поглављу објашњава да је Трибалско име било исто што и Српско.

Бројни савремени историчари сматрају да је Војислава била Српкиња и да је припадала породици Бранковић.

Карл Хоф (Karl Hopf 1832–1873), Немачки историчар специјализован за проучавање источног римског царства
у делу "Chroniques Greco-romanes (1873) " закључио је да је Војислава ћерка Српског племића из Полога.
У Бугарској историографили,Васил Златарски (1866–1935) је поменуо да је Војислава ћерка Српског племића.
Оливер Шмит (1973) , професор историје југоисточне Европе на Бечком универзитету у његовој књизи "Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan (2009) " слаже се да је Војислава била племкиња пореклом из породице Бранковић
Роберт Елзи,албанолог из Канаде,сматра да је она Словенског порекла и да припада Српској племићкој породици Бранковић
Бобан Петровски,Македонски историчар и аутор књиге "Војислава Трибалда,2006" једини је рад о Војислави и генеалогији њене породице,закључио је да је Војислава била несумњиво Словенског порекла,то јест Српкиња и она је ћерка Трибалског господара из Полога.Он има неколико теза о коначном идентитету Војиславиног оца "Ако је породица Бранковић заиста управљала Пологом у току задње деценије 14.века,произилази шанса да је Војислава била ћерка Гргура или можда чак Вука Бранковића"

Тврдње о Војиславином словенском пореклу наводе и бројни историчари 19. века као и бројни историчари из 20. векаНајлакши начин до зараде на интернету икада:

Нема коментара:

Постави коментар